Δρ ΒΛΑΣΣΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ

qode interactive strata

Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό (ΔΕΠ)

Καθηγητής

Ηλεκτρονική Αλληλογραφία

vlassasg@uniwa.gr

Ο Γρηγόρης Βλασσάς σπούδασε   από το 1977 έως το 1981 στο Πανεπιστήμιο 8 στο Παρίσι στη Γαλλία στις Ειδικότητες Πλαστικές Τέχνες-Φωτογραφία-Κινηματογράφος.

Το 1995 το καλλιτεχνικό του έργο θεωρήθηκε ισότιμο με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, σύμφωνα με απόφαση του ΙΤΕ  στις 10/7/1995.

Tο 2002 το καλλιτεχνικό του έργο θεωρήθηκε ισότιμο με διδακτορικό δίπλωμα,  σύμφωνα με απόφαση του ΙΤΕ στις 22/10/2002.

Το Μάιο του 2008 ολοκλήρωσε και παρουσίασε τη Διδακτορική του Διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Νόβι-Σαντ στη Σερβία. Το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. την 28/7/2009 αρ. πράξης 12/521 αναγνώρισε το διδακτορικό του ως ισότιμο από τα απονεμόμενα από τα Ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Έχει ακαδημαϊκή πείρα συνολικά 36 χρόνια (από τον Σεπτέμβριο  του 1985 μέχρι σήμερα) αυτοδύναμη διδακτική δραστηριότητά σε Ιδρύματα Ανώτατης εκπαίδευσης της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκεκριμένα:

 Από το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016  είναι  Διευθυντής και διδάσκων στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του ΤΕΙ Αθήνας με τίτλο: «Παραγωγή Βίντεο Οπτικοακουστικά Μέσα και Κινούμενα Γραφικά».

Έχει βραβευτεί με βραβείο Ακαδημίας Αθηνών, διάκριση ESFIAP από την FIAP, χρυσό μετάλλιο τριακονταετίας από τον Σύλλογο Ελλήνων Λογοτεχνών, Α΄ Πανελλήνιο βραβείο ελεύθερου ρεπορτάζ, χρυσό και αργυρό μετάλλιο Ε.Φ.Ε. Έχει βραβευθεί ακόμη με δίπλωμα τιμής και μετάλλιο από το Κέντρο Ελληνισμού Πολιτισμού στη Στοκχόλμη της Σουηδίας.

Αρθρογραφεί για την ιστορία, την τέχνη, τη σημειολογία της φωτογραφίας. Εγκεκριμένα συγγράμματά του για τη φωτογραφία διδάσκονται σε φοιτητές. Έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία ερευνητικά προγράμματα στα οποία ήταν ο Επιστημονικός Υπεύθυνος. Μελετά διακρατικές συνεργασίες σε θέματα πολιτισμού.

Διετέλεσε προϊστάμενος του τμήματος Φωτογραφίας του Τ.Ε.Ι. Αθήνας (1997-2000), αναπληρωτής Διευθυντής της Σ.Γ.Τ.Κ.Σ. του Τ.Ε.Ι. Αθήνας (1998-2000), σύμβουλος του ΟΕΕΚ, κριτής βιβλίων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, συγγραφέας στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και εκλεγμένο μέλος του συμβουλίου διοίκησης του Τ.Ε.Ι. Αθήνας την περίοδο   2014 – 2017.

Διετέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας και σήμερα είναι επίτιμος πρόεδρός της. Επίσης, είναι μέλος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας. Έχει συμμετάσχει σε πάρα πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα του βρίσκονται σε Μουσεία και σε ιδιωτικές συλλογές. Διατηρεί μια σημαντική βιβλιοθήκη με σπάνιες ελληνικές φωτογραφικές και κινηματογραφικές εκδόσεις. Έχει διοργανώσει πολιτιστικές εκδηλώσεις ως πρόεδρος οργανωτικής επιτροπής και ως καλλιτεχνικός διευθυντής.

Έχει συγγράψει και έχουν εκδοθεί τα ακόλουθα θεωρητικά βιβλία:

  • Επάγγελμα Φωτορεπόρτερ
  • Σπουδή στην Καλλιτεχνική Φωτογραφία και τις Οπτικοακουστικές Τέχνες
  • Φωτογραφικές Τεχνικές
  • Ο Φωτογράφος Ιάσων Αποστολίδης
  • Το χρονικό της Ελληνικής Φωτογραφίας «1940-1981»
  • Όψεις του Ελληνικού Πολιτισμού
  • Μνημεία Ορθοδοξίας στην Αλβανία
  • Monuments of Orthodoxy in Albania
  • Όπου υπάρχει φως
  • Τήνος

Φωτογραφική του δουλειά έχει εκδοθεί επίσης σε πολυτελή λευκώματα και συνοδευτικούς καταλόγους εκθέσεων του καθώς επίσης και με τη μορφή πορτφόλιο σε περιοδικά.

Αναλυτικό βιογραφικό